Nieuwe kennis ontwikkeling aardappelrassen
Kenmerken
- Plaatsingsdatum 08-03-2013
Bericht
Een internationaal team van onderzoekers, geleid door Wageningen University, hebben het genetische mechanisme gevonden waarmee aardappels, van origine afkomstig van rond de evenaar, ook in Nederland geteeld kunnen worden.
Voedselopbrengst
De aardappel komt van origine uit de Andes in Zuid-Amerika, een plaats met relatief korte dagen. De Spanjaarden brachten die aardappels mee naar Europa, waar in het voorjaar en de zomer de dagen juist lang zijn. De onderzoekers vonden varianten van een gen die de planten in staat stellen om juist bij lánge dagen onder de grond aardappels te vormen. Moderne aardappelrassen kunnen op die manier hoge voedselopbrengsten te geven in landen ver van de evenaar, zoals Canada en Nederland.
Regulator-gen
Er zijn ‘late’ en ‘vroege’ rassen. Sommige vroege rassen beginnen al in april met het vormen van aardappels. De onderzoekers vonden in een bepaald ‘regulator-gen’ mutaties, die moderne aardappelrassen in staat stellen om bij lange dagen aardappels te vormen. Deze mutaties hebben er voor gezorgd dat aardappels tegenwoordig ver van de evenaar hoge voedselopbrengsten kunnen geven.
Resultaten
De resultaten van het onderzoek zijn gepubliceerd in Nature. Het team van auteurs, geleid door Wageningen UR Plant Breeding, beschrijft dat specifieke combinaties van varianten van het gen, dat iedere aardappelplant in viervoud heeft, leidt tot de ‘vroegheid’ of ‘laatheid’ van een aardappelras. Plantenveredelaars kunnen de nieuwe kennis gebruiken bij het ontwikkelen van rassen die optimaal geschikt zijn voor de voedselproductie op bepaalde breedtegraden.