FNV Metaal geschokt door conclusies Arbeidsinspectie
Kenmerken
- Plaatsingsdatum 08-05-2013
Bericht
Kenteq heeft onlangs samen met de Arbeidsinspectie onderzoek gedaan naar onveilige situaties bij leerbedrijven en niet-leerbedrijven. FNV Metaal noemt de resultaten ronduit schokkend. Van de 736 geïnspecteerde bedrijven blijken er 605 (82 procent) niet in orde. In die bedrijven was sprake van risicovolle situaties op het gebied van vooral de machineveiligheid.
De conclusies komen uit een tussentijdse rapportage van 2011-2013 van Kenteq en de Arbeidsinspectie van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (Inspectie SZW). Bij negentig bedrijven was de situatie zo ernstig dat zij tijdelijk zijn stilgelegd. Zes bedrijven kregen direct een boete, omdat zij in totaal 22 overtredingen hadden begaan. Deze bedrijven hadden bijvoorbeeld bewust niet aan eerder gestelde handhavingseisen voldaan met betrekking tot beveiligen van bijvoorbeeld draai- en freesbanken.
Bij bedrijven waar tot stillegging was overgegaan was onder andere de beveiliging van machines onvoldoende, met een verhoogd risico op ongevallen. Of gereedschappen en bescherming van bewegende delen, bijvoorbeeld beschermkappen, van machines weggehaald, met het gevaar van gegrepen worden of beknelling.
Wiel Brand, projectleider veilig en gezond werken FNV Metaal: “De conclusies zijn ronduit schokkend. Metaalwerkers lopen grote risico’s. Wij hebben een oproep gedaan aan metaalwerkgevers om de veiligheid op orde te brengen. Zij zijn primair verantwoordelijk voor een veilige en gezonde werkplek. Wat helemaal triest is, is dat ook in leerbedrijven de situatie bij de meeste bedrijven niet veilig blijkt. Van de 417 leerbedrijven, waren er 379 met overtredingen. Dus ook leerlingen lopen grote risico’s en leren al onveilig te werken. Opleidingsbedrijven zonder risico-inventarisatie (RI&E), zeventig procent van de leerbedrijven, zouden wat ons betreft geen leerbedrijf mogen zijn. Zij moeten eerst laten zien dat leerlingen veilig en gezond kunnen leren. Kenteq moet actief naar de risico-inventarisatie in bedrijven vragen vindt FNV Metaal. Als die niet actueel en op orde is, kun je geen leerbedrijf zijn”.
De vorige keer dat geïnspecteerd is was in 2000. Brand: “Dat is erg lang geleden. Wat ons betreft moet dit veel vaker gebeuren. Wij vinden dat de druk om te inspecteren groot moet zijn en blijven om de wet- en regelgeving te handhaven. De resultaten tonen aan dat het helaas nog steeds nodig is om drastische maatregelen te nemen op het gebied van veiligheid en gezondheid. Daar strijdt FNV Metaal al jaren voor.”
FNV Metaal vindt het een randvoorwaarde dat metaalwerkers veilig en gezond kunnen werken. Daarom is FNV Metaal partner in het project 5x beter, een project dat zich richt op het verbeteren van de veiligheid en de gezondheid in de Metaalsector.Brand: “FNV Metaal blijft hier samen met andere organisaties in de metaalbranche bekendheid aan geven. Onder andere in de Week van Veilig en Gezond Werken, van 3 t/m 7 juni. Daarnaast wil de FNV dat er in de Kenteq opleidingen voor leermeesters een module Veiligheid en Gezondheid komt”.