Werken met voorgelakt metaal is durven
Kenmerken
- Plaatsingsdatum 28-05-2013
Bericht
Diverse leden van de Federatie Metaalplaat (FDP) hebben twijfels bij het toepassen van voorgelakt metaal. De aarzeling zit ‘m vooral in de krasvastheid van het materiaal. Om te kijken of deze twijfels weggenomen kunnen worden, organiseerde de FDP onlangs bij Jack Muller in Wijchen de bijeenkomst ‘Voorgelakt metaal’. Deze netwerkdag trok zo’n veertig deelnemers.
Jack Muller verzorgde zelf de introductie. Hij is 13 jaar geleden begonnen met zijn staalservicecenter in organisch beklede metalen en heeft bewust gekozen voor specialisatie in het voor alle klanten toegankelijk maken van voorgelakte en voorbeklede metalen. Het bedrijf levert een groot programma aan verfsystemen en basismaterialen. De materialen kunnen geleverd worden in coils, platen of band; in grote en kleine afmetingen en in grote en kleine hoeveelheden. Vrijwel alle standaard kleuren, inclusief de metallics, zijn direct uit voorraad leverbaar. Daarnaast is een groot aantal kleuren met een tot twee weken beschikbaar. Ook is het mogelijk om aan de hand van vooraf aangeleverde monsters, af fabriek vrijwel elke speciale kleur te leveren. Jack Muller levert onder andere aan de bouw, liftenbouw, industrie voor scheepsinrichting, witgoedindustrie, verlichtingsindustrie, kantoormeubelindustrie, metaalverwerkende toeleveranciers, logistiek en infrastructuur.
Schone omgeving
In de opslag- en productieruimte valt direct op dat alles zo schoon en netjes is als in een huiskamer. “We poetsen hier regelmatig”, verklaart Muller. “Want het werken met voorgelakt metaal vraagt een schone omgeving en dus moeten we zelf het goede voorbeeld geven.”
Hij heeft diverse specialisten in dienst, onder wie Anita van Stiphout, door Muller omschreven als ‘de goeroe op het gebied van voorgelakt staal’. Hierdoor heeft Jack Muller de mogelijkheid om klanten te adviseren bij nieuwe ontwikkelingen. Dit kan een overschakeling van nagelakt naar voorgelakt zijn, maar ook het wijzigen van een bestaand voorgelakt of bekleed product. “Door samen met de klant de technische en visuele eisen te inventariseren, ontstaat een globaal idee over het toe te passen basismateriaal en verfsysteem. Ook de wijze waarop de klant de bewerking gaat uitvoeren, speelt een belangrijke rol bij het nemen van de juiste beslissingen.”
Durven
Volgens Van Stiphout kan er veel met voorgelakt. Zij zegt: “Als je durft te denken in voorgelakt kan bijna alles. Je kunt voorgelakt metaal prima dieptrekken, vouwen, buigen met het juiste materiaal en verfsysteem.”
Scheiden kan uiteraard ook, waarbij mechanisch scheiden met stip op nummer 1 staat. Lasersnijden is niet onmogelijk, maar moet dan wel onder zwaar gecontroleerde omstandigheden plaatsvinden. Volgens Van Stiphout zijn daar goede voorbeelden van.
Niettemin is er toch veel twijfel, weet ook Van Stiphout. Maar die is volgens haar weg te nemen. Een ander design kan er voor zorgen dat snijrandjes wegvallen; er kunnen alternatieve verbindingen toegepast worden.
Een veelgehoorde klacht ten aanzien van voorgelakt metaal is de krasvastheid. Maar op dat gebied zijn grote stappen gezet en de ontwikkelingen gaan nog steeds door. Bedrijven als DSM en Bayer ontwikkelen nieuwe resins en zoeken daarbij naar een juiste balans tussen krasvastheid en flexibiliteit. Er zijn inmiddels krasvastere lakken op de markt met polyamide en acrylkorrels, die zorgen voor een laklaag met rubberballetjes er in, die krachten terug bouncen. Met polyamide en acrylversterkte lakken zijn de afgelopen jaren enorme stappen gezet. Of voorgelakt metaal daarmee ook duurder geworden is? Volgens Van Stiphout niet: “Voorgelakt is een dagelijks product geworden en daardoor ook goedkoper.” Zij wijst ook op kostenvoordelen: producten hoeven niet meer naar de spuiter, wat scheelt in de logistiek en de snelheid van levering.
Consternatie
Iemand die al jaren voorgelakt metaal gebruikt is Rob Peters van toeleverancier DPA Kampen. Hij kwam via een klant met Muller in aanraking. Voor die klant maakte hij sendzimir verzinkte kasten voor plaatsing op daken. Deze moesten gespoten worden, Dat gaf veel werk en bovendien kon de spuitgieter niet garanderen dat de kasten er goed uit zouden blijven zien. Dus werd besloten om met voorgelakt metaal te gaan werken. “Dat gaf wel consternatie bij ons”, aldus Peters. “Want je moet wel krasvrij knippen en ponsen. Maar dat is gelukt.”
DPA Kampen heeft inmiddels een lange ervaring met voorgelakt metaal en heeft daarmee een flinke ontwikkeling doorgemaakt. “Je moet maatregelen nemen in je plaatwerktechnieken om materiaal krasvrij te houden”, aldus Peters. “Bij het kanten gebruiken we geen olie, werken we met schone boven- en ondermessen - wel met inloopradius - en met gehard ondergereedschap. Je kunt niet traditioneel lassen, maar inwendig lassen is een alternatief, evenals lijmen. Qua engineering moet je wel een slag maken.”