CES 2013: veel smartphones

Kenmerken

  • Plaatsingsdatum 20-01-2013

Bericht

De Consumer Electronics Show in Las Vegas, een jaarlijks terugkerende beurs waar elektronicafabrikanten hun producten en innovaties voor het komend jaar tonen aan het publiek, ging vooral over alles wat met ‘mobiel’ te maken heeft, smartphones in het bijzonder.


Gorilla Glass

Het Amerikaanse bedrijf Corning presenteerde op de CES versie drie van het extreem krasvaste Gorilla Glass. Het glas met de fantasierijke naam is volgens Corning tot oktober 2012 in meer dan een miljard smartphones en tablets toegepast. Versie drie belooft driemaal betere krasbestendigheid dan versie twee.

 

Gorilla Glass ontleent zijn hardheid aan een chemisch proces waarbij natriumionen bij hoge temperatuur worden vervangen door kaliumionen, die meer ruimte innemen. Afkoeling zorgt voor zeer hoge druk aan het oppervlak van het glas, wat voor de krasbestendigheid zorgt.

In onderstaand filmpje wordt tevens de taaiheid van Gorilla Glass gedemonstreerd.

 

Sony Xperia Z 

Sony zag dat het de strijd op het gebied van smartphones dreigt te verliezen en slaat terug: op de CES 2013 presenteerde het Japanse bedrijf de nieuwe Xperia Z, die vanaf maart verkrijgbaar is voor 629 euro. De telefoon – die helaas nog draait op het verouderde Android 4.1 – beschikt over een vijf inch-scherm met een full hd-resolutie van 1080x1920 pixels, een 13-megapixel-camera (2,1-megapixel-camera aan de voorkant), een 1,5 GHz quadcore processor en 2 GB aan RAM-geheugen.

Verder kan het toestel zonder gevolgen dertig minuten onder water. Bellen onder de douche wordt dus mogelijk, maar het valt te betwijfelen of een nat touchscreen werkt.

 

'Piloted Driving' 

Met smartphones kun je ook je auto besturen, toonde VAG (o.a. Volkswagen en Audi) aan op de CES. VAG demonstreerde hoe met behulp van piloted driving auto’s bij snelheden tot 60 km/h deels autonoom kunnen rijden en automatisch kunnen parkeren. Het systeem is gebaseerd op de adaptive cruise control met stop&go, aangevuld met zijwaartse geleiding. Twee radarsensoren houden alles tot 250 meter voor de auto in de gaten, waarbij een groothoekcamera de rijbaanmarkering registreert.

 

Met dit systeem is lastig in- en uitstappen verleden tijd, omdat de bestuurder voor het parkeren kan uitstappen en via de smartphone de auto het commando geeft zichzelf te parkeren. Met behulp van sensoren rijdt de auto dan automatisch in de parkeerplek, waarbij hij direct stopt wanneer er een obstakel wordt waargenomen. Zodra de auto op de parkeerplek staat, worden de motor en de ontsteking uitgeschakeld en de portieren gesloten.

 

HAPIfork 

Niet alles ging over smartphones. Gezondheid speelt op de CES al langer een rol en het bedrijf HAPILABS springt hier met de HAPIfork op in. Dit elektronische bestek is uitgerust met een sensor die bijhoudt hoe vaak per minuut je een hap neemt, het interval tussen happen en hoe lang je over je maaltijd doet. Eet je te snel – wat ongezond is – dan begint de vork zachtjes te vibreren.

 

Natuurlijk gaat de HAPIfork, die in verschillende kleuren beschikbaar is, vergezeld van de nodige software en je eetgedrag kan dan ook netjes via een bluetooth- of usb-verbinding worden geüpload naar een computerprogramma om je hapgedrag nog eens fijntjes te bestuderen.

 

Naar verwachting is de HAPIfork vanaf de komende lente beschikbaar voor 99 dollar
.

Aanmelden voor onze nieuwsbrief

Meld u nu aan voor de gratis nieuwsbrief van
MachineNet.

MachineNet.nl - Dé marktplaats voor machines & werktuigen!