HBO-technici langer zonder baan
Kenmerken
- Plaatsingsdatum 22-07-2013
- Auteur Mischa Brendel ()
Bericht
Afgestudeerden met een voltijd hbo-techniekstudie zitten na hun studie langer zonder werk dan vorig jaar, zo blijkt uit de HBO-Monitor 2012, dat jaarlijks door het Researchcentrum voor Onderwijs en Arbeidsmarkt (ROA) wordt opgesteld.
Hiermee volgt de sector techniek op het gebied van voltijdstudies de trend: in 2013 nam de werkloosheid anderhalf jaar na het afstuderen in alle sectoren toe. Bovendien blijkt techniek nog steeds een relatief goede keuze als het aankomt op arbeidskansen: alleen bij de sector gezondheidszorg lag het percentage werklozen anderhalf jaar na het afstuderen lager.
De relatieve werkloosheid in de sector techniek is in 2012 echter wel flink gestegen ten opzichte van het jaar ervoor: lag in 2011 het percentage net iets boven de 4 %, vorig jaar was dit praktisch 8%.
Van de afgestudeerden met een hbo-techniekopleiding vindt 73 % binnen een maand werk; 13 % vindt tussen de één en drie maanden een baan. Het percentage deeltijdwerkers ligt in de technische sector met minder dan een vijfde onder het gemiddelde, dat boven de
50 % ligt.
Met 52 % ligt het aandeel voltijd hbo’ers dat anderhalf jaar na het afstuderen een vaste aanstelling heeft, flink boven het gemiddelde van 42 %. Hiermee scoort de technische sector veruit het beste van alle onderzochte sectoren. Ook het bruto uurloon van de afgestudeerden voltijd hbo techniek ligt relatief hoog: met een bruto uurloon van 14,10 euro laten technici alleen de sector gezondheidszorg (15,10 euro bruto per uur) voor zich.
Maar ook het aantal gewerkte uren valt in de technische sector met 38 uren het hoogst uit, mede een reden waardoor het bruto maandloon (gemiddeld 2.382 euro bruto ) in deze sector het hoogst ligt.
Van de afgestudeerden voltijd hbo techniek vindt bijna 90 % een baan op minimaal hbo-niveau; ook hiermee scoort de technische sector boven het gemiddelde (76 %).