‘Het gevoel van urgentie ontbreekt’
Kenmerken
- Plaatsingsdatum 01-04-2013
Bericht
‘Neem het niet meer, dwing politici om iets te ondernemen.’ Met deze woorden roept dr. Jan Terlouw bezoekers van de All Energy Day op 22 maart op om actie te ondernemen. Volgens de oud-politicus (D66) en schrijver doet de politiek te weinig om de emissiereductie van 16 % tussen 2005 en 2020 te kunnen realiseren.
De All Energy Day 2013, waarbij de organisatie in handen ligt van het duurzame studentenuitzendbureau GreenBlue en het studentenplatform Delft Energy Club, is met name bedoeld om (Delftse) studenten te laten nadenken over de transitie van fossiele brandstoffen naar duurzame energie in Nederland en de obstakels hierbij.
Nadat Jort Kelder (televisiepresentator en voormalig hoofdredacteur van Quote) op de tonen van We Will Rock You op een elektrische Vespa de zaal binnen komt rijden, probeert hij het publiek uit te dagen. Kelder zegt zijn geld in te zetten op de zogenoemde ‘gele stroom’: ‘Urine kan ieder huishouden laten draaien’, roept hij enthousiast. Dat die visie niet helemaal realistisch is, blijkt wel uit het gemurmel van het publiek. (Uit de voorlopige resultaten van een praktijkproef in Groningen die Royal HaskoningDHV begin deze maand naar buiten bracht, blijkt urine uit het hele land jaarlijks 109 GWh aan elektriciteit op te kunnen leveren, terwijl de jaarlijkse elektriciteitsvraag in Nederland 122.000 GWh is, red.) Het publiek heeft toch meer vertrouwen in een mix van zonne- en windenergie.
Ondanks dat Nederland in 2020 14 % van de totale opgewekte energie uit duurzame bronnen moet verkrijgen, is de politiek hier volgens de aanwezigen niet actief mee bezig. En dat terwijl het aandeel duurzame energie nog maar 4 % is. ‘Het gaat langzaam, omdat de noodzaak er niet is. Het gevoel van urgentie ontbreekt’, aldus Terlouw. De politiek is volgens hem dan ook de essentie van het probleem. De oud-politicus weet als geen ander hoe het er aan toe gaat in de tweede kamer: ‘We willen als bevolking een hier en nu en liever niks voor de lange termijn. Dat is lastig voor politici.’ Terlouw zou graag zien dat er vanuit de politiek maatregelen komen. ‘Alleen dan creëer je een eerlijk speelveld voor bedrijven, die vanwege hun concurrentiepositie nu niet kunnen verduurzamen.’ Volgens hem smeekten grote bedrijven haast om richtlijnen tijdens de klimaattop, die in juni in Rio de Janeiro plaatsvond.
Tijdens een van de negen workshops brainstormen studenten in een ‘opblaasbare halfopen iglo’ met bedrijven zoals NIBC, Eneco, Tennet en Climate-Kic, over de overgang naar duurzame energie in Nederland. Quintel Intelligence (een onderzoek- en adviesbureau op het gebied van energie), die zijn ‘iglo’ deelt met de stichting Nederland krijgt nieuwe energie (NKNE), laat de studenten kennis maken met zijn energietransitiemodel.
Het model is een hulpmiddel om realistische duurzaamheidsdoelen te stellen voor Nederland in de komende jaren. Naarmate meer mensen gebruik maken van het model, toont de software uiteindelijk het beste scenario. ‘We hebben dit model ingezet bij de eerste onderhandelingen over een nationaal energieakkoord voor duurzame groei die de Sociaal-Economische Raad voerde met het kabinet’, vertelt ir. Wouter Meyers, project manager bij Quintel Intelligence. De SER wil nog voor deze zomer een energieakkoord bereiken. Stichting NKNE werkt ook aan een online hulpmiddel: het Online Versnellingsnetwerk. ‘Met dit netwerk willen we vanuit de samenleving oplossingen aandragen voor knelpunten die de overgang naar duurzame energie stagneren’, vertelt een woordvoerder van de stichting.
Vijf experts uit de politiek, het bedrijfsleven en de wetenschap (waaronder TW-columnist dr.ir. Behnam Taebi) sluiten de dag af met een debat. Ir. René Leegte (VVD) blijkt niet zo nodig te willen investeren in duurzame energie: ‘We pompen er veel geld in, maar op mondiaal niveau gebeurt er niks. De fossiele brandstoffen verkopen we gewoon door aan arme landen, waardoor de emissie uiteindelijk gelijk blijft. Als je de uitstoot van koolstofdioxide omlaag wilt hebben, investeer dan liever in kernenergie.’ Ook schaliegas is volgens Leegte een optie. Het publiek, dat door middel van een rode en groene stembrief zijn mening toont, ziet het winnen van schaliegas daarentegen nog niet zitten, maar wil de mogelijkheid – tot vreugde van Taebi – nog wel onderzoeken
.