Meer dan alleen een potje voetbal

Kenmerken

  • Plaatsingsdatum 11-07-2013
  • Auteur Indra Waardenburg ()

Bericht

Een jaar eerder dan verwacht was eind vorige week de RoboCup 2013 in Eindhoven een feit. Vijf dagen lang namen autonome robots, van voetbalrobots tot zorgrobots, het tegen elkaar op in verschillende competities.

De bekendste competitie, met als doel om in 2050 met een robotvoetbalteam de dan regerend wereldkampioen voetbal te verslaan, is natuurlijk het wk robotvoetbal, waarbij het team van de TU/e dit jaar de wereldtitel verdedigde.

‘We hebben dit jaar vele nieuwe dingen getest’, vertelt Robin Soetens, teamleider van Tech United. ‘Zo kunnen de robots in plaats van een één-tweetje de bal nu in een driehoek overspelen. Daarnaast heeft de keeper een extra camera voor een betere verdediging.’ Ondanks de aanpassingen bleek het Chinese team Water tijdens de finale toch net iets sterker te zijn: de Chinezen versloegen Tech United nipt met 3-2 in de verlenging. ‘Het kunnen kleine dingen zijn die net dat beetje verschil maken’, zei Soetens van tevoren. Ondanks het verlies in de finale kijkt de teamleider tevreden terug op het evenement. ‘Het gaat bij de RoboCup naast spannende wedstrijden natuurlijk ook om techniekpromotie.’

Janno Lunenburg, promovendus aan de TU/e en leider van het team dat meedeed in de categorie @home, kan dit beamen. Daarnaast zorgt de RoboCup volgens hem voor een verdere ontwikkeling in de robotica. Lunenburg: ‘Naast het delen van kennis, kunnen we de servicerobots testen in de praktijk. Zo zie je dat het TURTLE-onderstel van Amigo niet geschikt is voor elke ondergrond. Onze volgende robot, de toekomstige Amigo 2, krijgt waarschijnlijk een onderstel met veren.’ Ondanks zijn minder geschikte onderstel veroverde Amigo de derde plek in de categorie @home.

In de hal waar de ‘battle of the servicerobots’ wordt uitgevochten is ook ASML aanwezig. In een opblaasbare iglostand verwelkomt het bedrijf bezoekers met een zogenaamde VIP-behandeling en probeert hen te enthousiasmeren voor techniek en het bedrijf zelf. ‘De RoboCup is het uitgelezen evenement om te laten zien wat techniek voor mensen betekent’, vertelt Hank Oosterbaan, manager arbeidsmarktcommunicatie bij ASML. Niet alleen de kans om scholieren, studenten en andere bezoekers kennis te laten maken met techniek bracht ASML naar het evenement toe, ook herkenning van de werkwijze maakte de chipmachinefabrikant enthousiast. ‘Net als bij ASML werken ze hier in teams en komen ze door het delen van de opgedane kennis tot mooie resul­taten.’

Robotorkest

Naast ASML zijn ook andere bedrijven – al dan niet op de voorgrond – aanwezig om bezoekers de mogelijkheden van robotica te laten zien. Zo is dr.ir. Heico Sandee, technisch manager bij Alten, samen met dr.ir. Frank van Heesch, werkzaam bij Philips Research, aanwezig om hun hobby te demonstreren: het robotorkest Team Dare. ‘Team Dare krijgt veel bedrijfssteun doordat onze acht teamleden bij verschillende bedrijven werken. Onze werkgevers zijn enthousiast over onze hobby en geven ons de ruimte om dit te doen. De kennis die we opdoen, kunnen we natuurlijk ook weer terugkoppelen binnen het bedrijf’, aldus Sandee, die eerder werkzaam was projectmanager robotica bij de TU/e en meewerkte aan de totstandkoming van zorgrobot Amigo.

Een ander bedrijf dat zijn werknemers de ruimte geeft om zich te richten op robotica, is het ingenieursbureau ACE. Samen met het robotvoetbalteam van de TU/e en de bedrijven Frencken en V.E.D.S. werkt ing. Frank Steeghs, accountmanager bij ACE, aan de realisatie van een goedkopere voetbalrobot: de TURTLE-5k. ‘Ik had heel graag vijf prototypes gehad in plaats van één, maar beter één die doet wat hij moet doen dan vijf halve’, zegt Steeghs, die met één prototype op het evenement potentiële klanten enthousiast maakt.

Zijn doelgroep, een team van studenten die net niet beschikten over de juiste middelen, blijkt vlakbij te staan. ‘Ik ga onze docent hierop attenderen. Wij wilden dit jaar meedoen met de small-size league, maar waren net niet op tijd klaar met onze robot’, vertelt Jurriaan Voskes, student technische informatica aan het Saxion in Enschede.

Aanmelden voor onze nieuwsbrief

Meld u nu aan voor de gratis nieuwsbrief van
MachineNet.

MachineNet.nl - Dé marktplaats voor machines & werktuigen!