• U bevindt zich hier:
  • Home»
  • Nieuws»
  • Techniek»
  • Organische zonnecellen op staalplaten en -folie

Organische zonnecellen op staalplaten en -folie

Kenmerken

  • Plaatsingsdatum 09-12-2012
  • Auteur Patrick Marx ()

Bericht

Het Eindhovense bedrijf Solliance wil samen met de Duitse staalgigant ThyssenKrupp dunne staalplaten coaten met organische zonnecellen.

Deze flexibele staalplaten of -folies kennen toepassingen variërend van het dak van bussen tot de gevelbekleding van gebouwen. De staalplaten zijn meestal met kunststof gecoat. Beide bedrijven gaan de organische zonnecellen in die coating verwerken.

‘Op zijn vroegst over twee jaar verwacht ik de eerst commerciële producten’, zegt Hein Willems, directeur van Solliance (een samenwerkingsverband tussen TU Eindhoven, IMEC, Holst Centre, TNO en ECN), dat de organische zonnecellen ontwikkelt. ‘In het laboratorium kunnen we metaalplaatjes van tien bij tien centimeter coaten. We werken aan een productielijn die rol-tot-rol metaal coat. Uiteindelijk willen we organische zonnecellen in elke gewenste maat, kleur en transparantie op staalfolie aanbrengen. Deze cellen zijn te integreren in allerlei bouwelementen. Daarmee boren we een nichemarkt aan waarvoor nu geen pv-cellen beschikbaar zijn. Als we dit goed doen, dan komt de productie van zonnecellen terug in Europa. Vanwege het maatwerk, ligt productie dichtbij de gebruiker voor de hand.’

Het hart van de organische zonnecellen bestaat uit een mengsel van twee lichtgevoelige organische verbindingen. Deze print Solliance op het substraat. De goedkoop te produceren organische zonnecellen kampen nog met enkele nadelen ten opzichte van silicium varianten. Zo blijft hun rendement flink achter bij de twintig procent die de betere silicium zonnepanelen halen. Het ‘organische’ wereldrecord van een module staat met 5,5 procent op naam van Solliance partner IMEC. Willems: ‘In de toekomst zal de opbrengst van organische cellen per vierkante meter maar weinig onderdoen voor die van silicium omdat organische cellen minder afhankelijk zijn van de intensiteit en de hoek van het opvallende licht.’

Ook de afscherming van de omgeving vormt nog een uitdaging. De panelen hebben een flexibele afscherming nodig, die geen water of zuurstof doorlaat. Solliance gebruikt hiervoor oplossingen van fabrikanten van organische leds.

Aanmelden voor onze nieuwsbrief

Meld u nu aan voor de gratis nieuwsbrief van
MachineNet.

MachineNet.nl - Dé marktplaats voor machines & werktuigen!