Spinning disc reactor gaat commercieel
Kenmerken
- Plaatsingsdatum 14-01-2013
- Auteur Mischa Brendel ()
Bericht
Start-up SPINID brengt dit jaar een nieuw type chemische reactor, gebaseerd op de gepatenteerde spinning disc-technologie, op de markt. Volgens de spin-off van de TU Eindhoven kunnen met deze technologie chemische reacties veiliger en efficiënter plaatsvinden, zowel wat betreft grondstoffen- als energieverbruik.
SPINID ontving van Technologiestichting STW een Valorisation Grant van 225.000 euro om deze technologie verder in de markt te zetten.
Wouter Stam, mede-oprichter van SPINID, legt uit hoe het werkt: ‘De reactanten worden van bovenaf op de bovenste van drie horizontaal geplaatste schijven gespoten.’ De schijven, elk ongeveer zo groot als een cd, draaien vervolgens hard rond in een nauw aansluitende behuizing. Door de centrifugale krachten mengen de reactanten terwijl ze naar de rand van de schijven worden geslingerd om hier vervolgens af te vallen. Het ontstane product wordt afgevangen.
Het ontwerp staat veel hogere drukken en temperaturen toe dan conventionele apparatuur. Hierdoor kan ‘hoogwaardige’ warmte uit het proces worden gewonnen. Stam: ‘We kunnen langs de wanden van de schijven een koelvloeistof laten lopen, waardoor de temperatuur in de reactor beheersbaar blijft. Bovendien kan op deze manier de teruggewonnen warmte teruggevoerd worden naar het proces of kan er zelfs elektriciteit mee opgewekt worden, waardoor de energie-efficiëntie ook nog eens een stuk hoger is vergeleken met andere reactoren.’
De methode is zelfs zo efficiënt, dat de reactor ondanks het hebben van een lager volume in de kamers dan conventionele reactoren, een hogere productiecapaciteit heeft. Stam: ‘Onze pilotreactor heeft een reactievolume van minder dan een liter. Toch kunnen we hiermee een productiecapaciteit halen in de orde van tien ton per dag.’
SPINID stelt de transporteerbare pilot plant beschikbaar om potentiële klanten kennis te
laten maken met de nieuwe technologie
.